Intelegem faptul ca, la nivel general, aplicarea ingrasamintelor poate duce la o crestere cu peste 60 % a productiei. Fertilizarea organica sau chimica denota foarte mult calitatea produsului. Toti fermierii folosesc ingrasaminte chimice dar observa, in ultima perioada, o revenire la folosirea ingrasamintelor organice. Ingrasamintele organice ajuta foarte mult prin folosirea lor, la a avea beneficii de lunga durata.
Beneficiile aplicarii ingrasamintelor organice
Printre cele mai importante beneficia, datorita ingrasamintelor organice, amintim :
- Mentinem fertilitatea solului : Aplicarea ingrasamintelor organice aduce un raport de nutrient solului si il imbunatateste plus de asta, i se imbunatateste si capacitatea de retinere si infiltrare a apei in sol.
- Productia locala : costul este cu mult redus fata de utilizarea ingrasamintelor chimice. Putem discuta atat de ferma proprie cat si de ferma locala.
- Reduce eroziunea solului : la solurile mai dificile, cum sunt cele nisipoase, se reduce eroziune cauzata de vant, asta datorita prezentei unei cantitati mai mari de materie organica.
- Mediu mai sigur : Aceste ingrasaminte fiind organice sunt usor bio-degradabile, asadar nu provoaca o poluare a mediului.
- Alimente non-toxice : daca vom utiliza ingrasaminte organice atunci produsele alimentare obtinute vor avea un continut mai redus de substante chimice nocive.
Care sunt dezavantajele ingrasamintelor organice ?
Am dat exemple mai sus de avantajele folosirii ingrasamintelor organice dar ca orice alt lucru, exista si cateva dezavantaje. Dintre acestea amintim:
- volumul de munca mai mare: pentru aceeasi cantitate de nutrienti volumul de munca poate fi de cateva ori mai mare la folosirea ingrasamintelor organice fata de cele chimice.
- daca gunoiul nu a fost pregatit anterior prin fermentare, aceste seminte pot infesta ulterior terenul pe care s-au aplicat ingrasamintele.
- plantele care au nevoie urgenta de nutrienti ar putea fi afectate de timpul mai indelungat de eliberare a nutrientilor, acesta fiind influentat de temperaturile ambientale si de prezenta microorganismelor in sol;
- pot prezenta potential de infestare a culturilor: ingrasamintele organice, in special gunoiul de grajd, pot contine seminte de buruieni care nu au fost distruse daca gunoiul nu a fost pregatit anterior prin fermentare. Aceste seminte pot infesta ulterior terenul pe care s-au aplicat ingrasamintele.
Din categoria ingrasamintelor organice fac parte: gunoiul de grajd, gunoiul de pasari, composturile, resturile vegetale, ingrasamintele verzi, gunoiul artificial, mranita, gülee, urina si mustul de gunoi, etc.
In concluzie, folosirea ingrasamintelor organice este o alternativa demna de luat in considerare de catre toti fermierii. Pe langa avantajele deja enumerate, prin folosirea ingrasamintelor verzi se pot accesa subventii care ajung pana la 130 euro/ha.
Nici un comentariu