De ce este importanta prelucrarea solului in anotimpul tomnatic?

Prelucrarea solului toamna are un rol extrem de important in pregatirea acestuia pentru sezonul de iarna. Foloseste utilaje pentru prelucrarea solului. Prelucrarea acestuia toamna face solul sa aiba o productie sanatoasa si productiva.

Gradinile de legume, livezile de pomi fructiferi, gradinile de flori sau chiar si serele au nevoie de foarte multa atentie toamna, din partea dumneavoastra, exact cum ar avea si culturile mari de camp.

Stim bine ca rosiile, vinetele sau castravetii sunt recoltate la finalul verii sau poate chiar la inceputul toamnei. In schimb, avem si legume mai tarzii de care trebuie sa ne ocupam, cum ar fi morcovii sau cartofii. Pentru a nu avea surpriza de a gasi cartofii putreziti dupa ce i-ai recoltat, iti recomandam sa folosesti saci permeabili din panza, asa acestia vor fi depozitati corespunzator.

Toamna este si sezonul in care vei planta noi culturi in solar si poti semana legume care au o perioada scurta de vegetatie. Acestea pot fi ridichiile, salata sau chiar si ceapa.

Daca esti un bun agricultor, cu siguranta stii ca trebuie sa acorzi atentie ordinii in care plantezi legumele de toamna. Ar trebui sa incepi cu plantarea, spre exemplu, ciupercilor, la inceputul lui Octombrie. Dupa ce solul a fost fertilizat corespunzator, urmeaza, spre exemplu, usturoiul. Si nu uita, ai nevoie de utilaje pentru prelucrarea solului.

Cronologic, in utima etapa, dupa ce ai terminat de plantat toate legumele, vei putea sa recolta si legumele radacionase, asa cum este pastarnacul. Acesta trebuie sa fie plantat dupa ce incepe inghetul pentru a avea o aroma mai placuta atunci cand il vom savura.

Ce va mai putem recomanda este si grija fata de ghivece si vasele utilizate anterior, tot in toamna. Acesta este un moment bun sa scapi de semintele vechi.

Un aspect foarte important pentru gradina ta este legat de curatenie. Tot atunci este indicat sa aduni resturile din care poti obtine compost, spre exemplu frunzele. Descompunerea lor ar fi mai facila daca le-ai aduna intr-un loc si sa le acoperi cu textile cat mai groase.

Sa nu uitam de vesnicele buruieni, cele care ne dau cea mai mare bataie de cap: putem scapa de ele cu ajutorul produselor de combatere a buruienilor. De asemenea, foarte important : izolati tevile si robinetii, pentru a nu avea surpriza de inghetarea apei in acestea si eventuale accidente.

In functie de fiecare cultura in parte, aceasta trebuie ingrijita. Exista insa lucrari specific toamnei. Sunt si etape care se repeta indiferent de specificul culturii, ca de exemplu, curatarea resturilor vegetale si al fertilizarii de baza a solului.

Tine cont de sfaturile specialistilor iar in acest fel, te asiguri de plantatia ta, de gradina sau sera ta, caci o sa fie bine peste iarna si o sa prospere in primavara urmatoare. Foloseste-te de utilaje pentru intretinerea solului pentru fiabilitate si rezultate in concordanta cu asteptarile.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.