Intretinerea culturii de zmeura

Numai cand auzim sau citim acest cuvant, deja ne ducem cu gandul la acel fruct zemos si numai bun pentru diferite preparate, prajituri, fresh-uri si de ce nu smoothie-uri. Dar oare cum facem intretinerea culturii de zmeura? V-ati intrebat cand este propice pentru el sa fie plantat, cat de profitabil este sau cum se pregateste terenul pentru plantat ?

Avem noroc de acest arbust caci se adapteaza usor conditiilor de gradina, in pepiniere, asadar, nu este atat de greu de gasit. Se planteaza toamna, in intervalul octombrie-noiembrie. Specialistii spun ca aceasta este o afacere profitabila chiar si pe plantatii mici.

Ce suprafete de teren sunt ideale pentru cultura de zmeura?

Climatul umed si racoros ii este prielnic zmeurului dar totusi are nevoie de teren insorit.
Trebuie sa nu existe exces de umiditate, vant puternic sau inghet. Acestea ii afecteaza cresterea normala. Culturile prefera soluri usoare, bine drenate si fertile. Solurile nerecomandate sunt cele grele si argiloase. Acestea retin la suprafata o cantitate foarte mare de apa.

De unde achizitionam plantele?

Un prim pas este alegerea terenului, asa cum am descris mai sus, dar succesul culturii este dat si de modul in care alegem plantele. Vi se recomanda achizitionarea lor din pepiniere autorizate pentru a evita plantele aduse din alte tari si plante bolnave.

Cum pregatim terenul pentru cultura de zmeura?

Stiati ca pentru a crea o cultura de zmeura pe o suprafata mare, terenul trebuie testat cel putin 2 ani de zile ? In acesti doi ani, este recomandat sa se cultive plantele pe o suprafata redusa. De asemenea, trebuie sa tineti cont de testele necesare la nivelul solului, pentru a afla compozitia chimica si nivelul de aciditate a acestuia. Zmeurul are nevoie de un teren bogat in humus.

Plantarea

Dat fiind faptul ca exista mai multe soiuri de zmeur, distanta intre randuri poate fi diferita de la un caz la altul. Acest lucru este influentat si de rezistenta si fertilitata solului.

Ce boli si daunatori pot afecta cultura de zmeura?

Cele mai cunoscute amenintari (boli sau daunatori) sunt putregaiul cenusiu, fainarea, rugina, viermii zmeurului, molia si gargarita zmeurului.

Recoltarea zmeurei

Ultimul pas este recoltarea zmeurei. Recoltarea fructelor se face la maturitate, atat manual sau cu receptacul, in cutii de plastic de mici dimensiuni. Daca este vorba de cantitati insemnate, atunci va recomandam galetile. Ele fiind fructe perisabile, trebuiesc culese cu grija, depozitate si tot cu multa grija, transportate. Pentru o depozitare eficienta si de lunga durata, este recomandata introducerea lor la congelator.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.