Semanatoarea – rol esential in productii de calitate

O productie agricola buna, necesita utilaje performante. Spre exemplu, avem nevoie de semanatori agricole pentru a asigura productii mari si de calitate.

In anul 2017 s-a stabilit un nou record mondial agricol : 503 hectare semanate cu porumb in 24 de ore. In schimb, in anul 2020, agricultorii romani au produs cereale, fructe si legume, de peste 9 miliarde de euro dar, chiar si cu acest numar, fermierii au incasat mai putini bani pentru ca preturile au scazut la nivel mondial.

In ultimii ani, oferta de piata locala a devenit din ce in ce mai bogata si variata. Multitudinea optiunilor a inceput sa puna in incurcatura chiar si fermierii cu experienta. ‘Este din ce in ce mai greu sa decizi ce utilaj sa achizitionezi’ spun fermierii.

Stii ce semanatoare agricola vrei sa cumperi?

Atunci cand decizi achizitionarea unui utilaj agricol, cum este semanatoarea, nu trebuie sa iei in calcul doar tipul culturii agricole, spre exemplu : semanatoare pentru paioase sau plante prasitoare, ci trebuie sa tii cont si de conditiile de sol, parametrii tehnici ai utilajelor precum si mecanismele de administrare a semnitelor, s.a.m.d

Fiecare producator de top incearca sa aiba o oferta cat mai diversa si sa-si puna in evidenta avantajele fata de concurenta. Spre exemplu, suedezii de la Vaderstad : acestia pun accent pe durabilitatea materialelor utilizate care asigura semanatorii o durata de viata mai lunga.

Pe de alta parte, cehii de la Bednar, pun accent pe pregatirea de calitate a solului printr- singura trecere. Nemtii de la Lemken se bazeaza pe viteza mare de lucru si simplitatea in utilizare iar americanii de la John Deer insista pe soliditatea semanatorilor pentru conditii dure si suprafete mari. Pana si francezii de la SKY Agriculture, intrati cu doar cativa ani in urma pe piața, au reusit sa se impuna cu semanatorile dedicate culturilor biologice.

Nici producatorii romani nu trebuie uitati, cum este spre exemplu Mecanica Ceahlau, acesta are avantajul unui pret competitive si componente din produs local.

Cat de dificila este alegerea unei semanatori agricole ?

Ce face si mai dificila diferentierea stricta este faptul ca, fiecare producator important isi imbunatateste tehnologia constant. Dupa o simpla cautare, un echipament performant nou variaza intre 10.000 si 18.000 de euro dar poate depasi si 30.000 de euro. Asadar, pretul de achizitie ramane un criteriu esential.

Se poate usura situatia cu optiunea achizitionarii unei semanatori second-hand. Dar trebuie sa fiti foarte atenti caci avantajul serviciilor de garantie si service, se pierde. Astfel ca, in timp, costul de operare a semanatorii poate depasi pretul uneia noi.

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.